Artikler

Sådan påvirker støj os

Støj og dårlig akustik giver stress – og i langt de fleste tilfælde opdager vi det slet ikke. Vores hjerne bruger en masse kræfter på at være opmærksom på uvedkommende larm, og når akustikken er dårlig, bruger vi også alt for mange kræfter på at forstå, hvad der rent faktisk bliver sagt. Det påvirker ikke kun vores koncentration negativt, men fører også ofte til misforståelser i kommunikationen. Med andre ord påvirker det vores trivsel.

En måling viser at næsten fire ud af fem danskere udviser symptomer på stress. Der er primært tale om søvnproblemer, muskelspændinger og hjertebanken, som faktisk er de tre hyppigste advarsler fra kroppen. Ifølge eksperter er konstant larm og støj faktisk de hyppigste forklaringer på symptomerne. Det siges faktisk at helt op mod 500 danskere mister livet hvert år på grund af støj, imens 600 danskere får et slagtilfælde. Derudover viser en ny undersøgelse også, at støj øger risikoen for at få diabetes. Støj kan også i sig selv give symptomer som angst, depression og aggressivitet.

Tallene taler for sig selv. Støj er et problem, som vi aktivt skal gøre noget ved. Heldigvis er der meget, man kan gøre – både derhjemme og på arbejdspladsen. Vi kommer her med vores bedste tips til, hvordan du kan minimere støj i dine omgivelser.

Hvis du bor tæt op ad en befærdet vej, er vejstøj et meget almindeligt problem. Det er svært at gøre noget ved, udover selvfølgelig at flytte. Du kan dog prøve af dæmpe støjen med en støjskærm ud mod væggen. Den skal enten være tæt på selve støjkilden, dvs. vejen, eller tæt på det, den skal beskytte, dit hus. Hvis du bor i midtbyen og ikke har mulighed for at opsætte en støjskærm, kan du i stedet opsætte lydabsorbenter indenfor, så du kan få ro og fred, når vinduerne er lukket, især i soveværelset.

Hvis støj er et problem på arbejdspladsen, f.eks. i et storrumskontor, hvor der sidder mange mennesker, er der heldigvis meget man kan gøre. Man kan f.eks. ændre på indretningen ved at adskille personer, der taler meget i telefon fra de personer, der arbejder mere koncentreret. Det kan også være en god idé at indrette med lyddæmpende elementer, med alt fra skærmvægge og akustikvægge til lyddæmpende vægbeklædning og gulve. Derudover kan en telefonboks til kontor også være en god løsning. Den giver mulighed for at personer, der har brug for ro og fred til at trække sig tilbage. Den tager virkelig støjen, så man kan koncentrere sig og være produktiv hele dagen igennem.